Farvede påskeæg med hjemmelavede naturlige farver – DIY

Endnu et blogindlæg om påske men påsken er jo netop også en tid hvor man kan være lidt kreativ i sit hjem, og i år får den hele armen herhjemme. Specielt med disse farvede påskeæg, der er farvet med hjemmelavede naturlige farver.

Sidste år så jeg billeder af naturligt farvede æg, som jeg synes, var helt vildt flotte, især nogle blå var jeg betaget af. Jeg fik dog aldrig prøvet det af, men i år skal det være. For et par uger siden tog jeg ned til mine forældre på besøg, med tanken om at min mor nok kunne overtales til at være med.  De bor en time væk så når jeg er der nede eller de her over er det gerne hele dagen. Det giver også muligheder for at lave noget sammen. Min mor var selvfølgelig nem at overtale til at lave farvede påskeæg, så vi fik hurtigt handlet til de forskellige ting.

Sådan laver du farverne

Vi valgte at lave farver af 5 forskellige ingredienser. Rødkål, blåbær, rødbeder, kaffe og spinat sammen med  gurkemeje. Derudover skal du bruge vand, salt, og eddike. Herunder kan du se resultatet af hver farve.

Rødkål: Snit et kvart rødkål groft. Kom det i en gryde sammen med 1 tsk. salt, 1 spsk. eddike og 4,5 dl vand. Kog det i 45 min.

Blåbær: Kom 2,5 dl blåbær i en gryde sammen med 1 tsk. salt, 1 spsk. eddike og 4,5 dl vand. Kog det i 20 min.

Rødbede: Snit 2 rødbeder groft og kom det i en gryde sammen med 1 tsk. salt, 1 spsk. eddike og 4,5 dl vand. Koges i 45 min.

Spinat og gurkemeje: To store håndfulde frisk spinat groft hakket, kom det i en gryde sammen med 1 spsk. gurkemeje, 1 tsk. salt, 1 spsk. eddike og 4,5 dl vand. Kog det i 45 min.

Kaffe: Frisk lavet kaffe som du nu ynder at drikke den.

Forberedelse af æggene

Det er helt klart bedst at vælge hvide æg til farvede påskeæg, da farven bedst kommer frem her. Hvis du er så heldige selv at have høns eller kender nogen der har, slipper du for det grimme lyserøde datomærke, der er på alle æggene. Vi måtte dog klare os med dem fra butikken. I de amerikanske artikler jeg har læst, brugte de hårdkogte æg. Det har jo helt klart sin fordel da æggene så vil falde til bunds og nemt dækkes af farven. Men da jeg gerne vil hænge mine æg op og også gerne gemme dem til næste år, valgte vi at puste dem ud.

Ift. de hårdkogte æg tænker jeg, det kunne være en idé, hvis man skal holde påskefrokost og gerne vil lave nogle festlige æg. Æggene kan jo sagtens spises, da farven netop er udelukkende lavet på spiselige ting. Jeg har dog ikke selv eksperimenteret med det.

Nogle dage senere forsøgte jeg med en ny løsning, hvor jeg kom æggene direkte i farven uden de var pustet ud eller kogt. Da de var færdige med at trække farve til og de var tørret pustede jeg dem ud, dette fungerede også.

Sådan farver du æggene

Da alle farverne først har kogt den tid de skulle, eksperimentere vi lidt med hvordan vi kunne farve æggene. Ved rødkålen og rødbede farven kom vi æg i mens det forsat småkogte og vendte dem rundt jævnligt. Det gav en lidt grovere struktur, fordi farven sprøjter mere op på ægget. Resten af æggene farvede vi i afkølet farve incl. rødkålen og rødbeden. Det giver en mere ensartet farve. Æggene fik lov at trække i alt fra 30 min til 4 timer alt efter hvor kraftig farve man ønsker sig. I og med at vi brugte udpustede æg, krævede det at man vendte dem hyppigt. Bruger man hårdkogte æg vil de selvfølgelig falder til bunds og passer sig selv mere. Vi farvede også halve æggeskaller hvilket også fungerede rigtig godt. Men eksperimenter med det som du synes. Det er det, der gør det sjovt og som gør hver enkelte æg unik i farven og pigmenteringen.

Når æggene skal tages op af farven, er det en god ide at lade dem tørre på plastik. Hvis du komme dem på køkkenrulle eller tilbage i æggebakken, kan du risikere, at papiret suger noget af farven.

Alle farverne (på nær kaffen) kan gemmes i køleskabet. Jeg har nu haft dem stående i 14 dage og har lige farvet æg igen i dag – uden problemer.

Find nogle søde mennesker omkring dig og lav nogle farvede påskeæg – samværet gør det kun mere hyggeligt.

Æg, der er slået ud, kan også bruges. Æggeskallerne kan også farves og fx bruges til at dekorere med i en buket eller en grøn ting til bordet som på nedenstående billede.

Du kan også bruge dine udslåede æg til andre ting. Fx denne inspiration til urter ved bordet, som du kan læse her.

En tanke om “Farvede påskeæg med hjemmelavede naturlige farver – DIY

  1. Pingback: Tips til et pyntet påskebord med hjemmelavede ting - Hjemad

Kommentar er lukket